4. lokakuuta 2011

Creme de Cassis ja Kir


Cocktaili nimeltään Kir, ja mustaherukka likööri joka tällä hieman eroaa alkuperästään sillä että se tällä kertaa on maustettu mesiangervonkukilla ja makeutettu tummalla, toffeemaisella Muscovadosokerilla.

Ranskassa kaikista suosituin aperitiivi on edelleenkin juoma nimeltä Kir. Se koostuu mustaherukkalikööristä ja kuivasta kylmästä Bourgognen valkoviinistä ja se tarjoillaan tavallisesta viinilasista Oikeasti myös tämä Creme de Cassis mitä käytetään pitäisi olla Bourgognesta kotoisin olevaa Aligotée rypäleistä valmistettua viiniä. Kun valkoviini vaihtaa kuohuviiniin tai samppanjaan tulee Kir samasta cocktailista Kir Royal, siis kuninkaallinen Kir joka puolestaan tarjoillaan samppanjalaista.

Cocktail muuttaa nimeään Cardinal'iksi kun siinä käytetään punaista viiniä valkoisen sijasta. Sen pitää olla Beaujolais viiniä, ja mieluiten tämän viini pitää olla tuoretta, siis Beaujolais Nuoveau’ta, joten tätä cocktailia saa vain myöhään syksyllä kun Beaujolais saapuu marraskuun kolmantena torstaina. Myös tämä Cardinal tarjoillaan tavallisesta viinilasista.

Oikeasti Kir’iin ei kuulu mesiangervolla maustettu mustaherukkalikööri, mutta tämä makuyhdistelmä on todettu hyväksi ja toimivaksi, joten tässä se on. Kuvassa on kaksi eritavalla valmistettua Kir cocktailia, ja kummassakin on lisättynä jäitä, vaikkei se oikeasti kuulu tähän cocktailiin. Viinin pitää vain olla tarpeeksi jäähdytettyä.

Voit korvata Muscovadosokerin liköörissä tummalla fariinisokerilla tai ruokosokerilla, mutta tässä mesiangervon kukkainen ja karvasmantelinen maku on tasapainotettava jollain tummalla ja muhkean makealla. Myös hunaja toimii, mutta se tekee likööristä sameaa, joten liköörin on aina annettava rauhassa kirkastua ja kaataa se uuteen puhtaaseen pulloon ennen sen juomista. Nyt tosiaankin tämän mustaherukkaliköörin väri on niin tumma, joten pienen pieni sameus tuskin pahasti haittaa liköörin ulkonäköä. Voit käyttää saman määrän hunajaa kuin sokeria on mainittuna reseptissä.

Liköörin valmistukseen voi voit käyttää tuoretta mustaherukkaa, ja itse käytin tässä sitä ylijäänyttä marjamössöä jota jäi yli keittäessäni mustaherukasta hyytelöä ja mehua. Marjasose vain pulloon vodkan kanssa ja antaa sen tekeytyä kuukauden verran, mieluiten ikkunalaudalla auringonvalossa mutta hätätapauksessa tavallinen huoneenlämpökin toimii.

Muista käyttää väkiviinaa jossa ei ole liian korkea alkoholiprosentti, vaikkei nyt mustaherukan siemenissä pahemmin ole karvasaineita. Sinun kannattaa kuitenkin lukea reseptini Limoncello jotta ymmärrät miksi. Myös reseptissäni Vin d’oranges on hyödyllistä luettavaa liköörin sameudesta ja miten sen kanssa menetellä. Jollet käytä herukan ylijäämää hyytelön tai mehun valmistuksesta, voit nopeuttaa liköörin valmistusta keittämällä rikki herukat niukassa vedessä, ja varmuuden vuoksi myös soseuttaa marjat ennen väkiviinan lisäämistä. Viinan voi lisätä suoraan lämpimien soseutettujen marjojen sekaan.

Mesiangervolla maustettu mustaherukkalikööri
1 l mustaherukkaa
1 l vodkaa
3 mesiangervon kukkaa
250–500 g Muscovadosokeria

Kaada marjasose isoon lasipurkkiin, tai pariin kolmeen pienempään. Vaikka kaikki sekoitetaan lopussa kun sokeri lisätään, kannatta kuitenkin kaikki raaka-aineet jakaa tasan suhteessa toisiinsa purkkeihin. Lisää sekaan kuivatut mesiangervon kukat. Kaada päälle väkiviina ja pane kansi tiiviistä kiinni. Anna liköörin tekeytyä kuukauden verran, mieluiten valoisalla ikkunalaudalla. Hölskytä purkkia kerran, pari joka päivä. Siivilöi maustunut väkiviina siivilän ja puhtaan harsokankaan läpi. Anna maustetun viinan valua itsestään, älä puristele sitä jottei mukaan kulkeudu marjasakkaa. Lisää sokeri valmiiksi valuneeseen maustettuun viinaan ja hölskytä. Anna sokerin liueta viinan sekaan kunnolla, jos käytätä kuivahtanutta Muscovadosokeria voi tämä kestää parikin päivää. Tarkista liköörin maku ja lisää sokeria jos se sinusta on tarpeellista. Anna liköörin tasaantua pullossa pari, kolme kuukautta ennen sen käyttämistä. Maku vain paranee ajan kanssa. Avattu pullo kannattaa kuitenkin käyttää suhteellisen lyhyessä ajassa. Tämä likööri ei avattuna säily hyvänä vuosia, toisin kuten kaupalliset likööri yleensä. Säilytä pulloa suojassa auringonvalolta.

Kir
1-2 cl Creme de Cassis
kuivaa valkoviiniä

Mittaa mustaherukkalikööri ja kaada se lasiin. Täytä lasi kylmällä valkoviiniä. Lisää halutessasi tämän jälkeen lasiin jäitä, vaikkei se kuulu oikaoppiseen Kiriin. Oikealla olevaan vesilasiin on kaadettu likööri oikealla tavalla, ennen viiniä. Likööri sekoittuu viinin ja värjää sen, kuten oikeassa Kir cocktailissa pitäisi. Vaihda valkoviini kuohuvaan viiniin ja saat samalla tavalla valmistettua Kir Royal’in. Vasemmanpuolsein saa aikaiseksi kun kaataa ensin viini lasiin, jonka jälkeen lisätään likööri. Liköörissä on niin paljon sokeria, se on raskaampaa kuin viini, joten se vajoaa lasin pohjalle ja saadaan kaksi kerrosta cocktailiin. Lisää vasta tämän jälkeen jäitä jos haluat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...