30. elokuuta 2011

Fasaaninrintaa perunaletuilla


Perunakakkua ja paahdettua fasaaninrintaa voissa haudutetun pinaatin ja herkullisen punaviinikastikkeen kera.

Pidän vuodenaikojen vaihtumisesta ja olen aina pitänyt eniten syksystä, kuulaat aurinkoiset syksypäivät ja nopeasti pimenevät illat ja ruokapöytä notkuu syksyn antimista. Vihanneksia, sieniä ja riistaa kynttilänvalossa takkatulen loimutessa vain kahdestaan rakkaan puolison kanssa.

Fasaani on mielestäni erittäin herkullista sellerin kera, joten olen tässä korvannut osan perunalettujen perunaraasteesta raa’alla sellerin raasteella. Tällöin se ei saisi olla 1/3 osaa enemmän, ja raastetun sellerin ja perunan pitää olla samankokoista raastetta jotta letut pysyvät koossa ne paistaessa. Huomaa että nämä eivät ole mitään rösti-perunoita, joten niihin ei kuulu sipuli, vain ja ainoastaan perunaa ja selleriraastetta jos siitä pitää. Perunalettuja voit tehdä joko isompia, jolloin yksi riittää syöjää kohden, tai sitten pienempiä jolloin niitä voi syödä pari kolmekin jos on nälkä ja voit tarkistaa niiden valmistuksen reseptistäni perunalettuja paistetun pekonin kera.

Jos käytät kokonaista fasaania, katso ohjeet sen paloittelemiseen reseptistä fasaania hapankirsikkakastikkeella. Jollei sinulla ole glögisiirappia varastossa, voit tehdä sitä helposti reseptin mukaan tai korvata sen tilkalla portviiniä ja fasaaniliemen puutteessa voi korvata sen kanaliemellä. Fasaaniliemen oleminen varastossa edellyttää usein että sitä fasaania on syöte vähintään kerran ennen, ja linnun rippeistä on vihannesten kera keitetty lientä.

Anna fasaanin sulaa jääkaapissa omassa pakkauksessaan yön yli jos käytät pakastettua lintu. Parhainta on jos sinulla on tuoretta pinaattia mutta jollei ole, niin älä vain osta hienonnettua pinaattia, joka on tarkoitettu keittoihin tai muhennoksiin, vaan kokonaisena pakastettua, jotta pinaatti on näyttävämpää.

Fasaani

fasaanin rintaa
kokonaista pinaattia
muskottipähkinää
voita paistamiseen

Punaviinikastike

pannun nesteet
fasaani- tai kanalientä
punaviiniä
laakerinlehti
1 valkosipulinkynsi
balsamiviinietikkaa

Perunaletut

500 g perunaa
(selleriä)
suolaa
valkopippuria

Kastike
Kuori sipuli, porkkana ja selleri. Leikkaa vihannekset parin sentin kokoisiksi paloiksi ja pane kattilaan. Lisää laakerinlehti, rouhittu pippuri ja neilikat. Kaada kattilaan vettä kunnes vihannekset juuri ja juuri peittyvät ja anna kiehua. Siivilöi lientä kastikkeeseen kattilaan, lisää sekaan viini, ja kiehauta sitä kokoon kunnes vain noin kolmas osa on jäljellä. Lisää ruokalusikallinen balsamietikkaa ja mausta kastike suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan.

Fasaani:
Paloittele fasaani. Leikkaa fasaanin rinnat irti rintakehästä. Etsi rintaluun keskikohta ja leikkaa sen puolta seuraten rinnan viertä alas kunnes rinta on irti. Toista sama toisella puolella. Leikkaa jalat irti niiden nivelen kohdasta ja ota ruho sivuun. Voit valmistaa koivet vaikkapa huomenna mutta voit myös valmistaa koko fasaanin samalla tavalla. Mausta rintapalat suolalla ja pippurilla. Ruskista ne voissa kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean pinnan. Pane rinnat uunivuoassa uuniin 20 minuutiksi 175 asteeseen. Ota fasaani ulos uunista ja anna sen vetäytyä reilut kymmenen minuuttia ennen sen syömistä. Leikkaa rintapalat vinottain puolen toista senttiä leveiksi paloiksi.

Perunaletut:
Kuori perunat ja selleri jos sitä käytät perunan lisäksi. Raasta perunat hienoksi raasteeksi. Anna niiden valua hetki lävikössä, muttei kauan jottei peruna mustu rumaksi. Muovaile siitä käsin ohuita lettuja jotka paistat pannulla miedolla lämmöllä kunnes ne ovat saanet kauniin kullan keltaisen värin ja rapean pinnan.

Annosten kokoaminen:
Asettele annokset valmiiksi lämpimille lautasille. Perunalettuja jonka viereen asettelet suppilovahverot, voissa haudutettu pinaatti, viipaloitu fasaani ja lusikoi kastikettä päälle ja annoksen ympäri ohuissa noroissa. Tarjoile raikkaan vihersalaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...