24. kesäkuuta 2011

Savusiikatorni uusilla perunoilla


Timjamibasilikaöljyllä maustettuja uusia perunoita, savustettua siikaa ja kesän vihreitä versoja, vaivaton tapa aloittaa juhannuksen juhliminen.

Tähän sopisi hyvin muukin savukala kuin siika, parhainta olisi jos jotenkin saat käsiisi savustettua haukea, joka on suurta herkkua mutta jostain ihmeen syystä hyvin aliarvostettua herkkua. Yleisesti luullaan että vain rasvaiset kalat ovat maukkaita savustettuna, mutta näin ei ole vaan savuhauki on aivan mahtavan herkullista, joten sitä kannattaa kokeilla. Parhainta jos itse kalastat ja savustat hauen suolaamisen jälkeen. Savukala säilyy parikin viikkoa jääkaapissa. Jollet mistään löydä savustettua haukea tai et jostain syystä välitä pahemmin savusiiasta voit tähän käyttää nieriä tai lämminsavulohta, tai miksei savustettua kampelaa tai makrillia. Merikaloista vain savusilakka ei oikein tähän sovi hyvin.

Valitsin olla käyttämättä tässä sipulia mutta jos pidät sitä voi lisätä perunan ja kalan sekaan raakaa sipulia ohuissa renkaissa, myös kevätsipuli käy hyvin tähän kesäiseen annokseen. Perunat tähän savusiikatorniin voivat olla lämpimiä, haaleita tai kylmiä, ne maustuvat kaikissa tapauksissa yrttiöljyllä joka kivalla tavalla säestää yrttistä majoneesihapankerma kastiketta. Jos olet epävarma miten perunat keitetään, saat hyviä vinkkejä sen suhteen reseptistäni nokkos- ja pekonipottumuusi. Kaprikset taas lisäävät suolaisuutta ja antavat annokselle lisäsyvyyttä, joka siitä muuten puuttuisi.

Käytin tähän eri salaattien pienen pieniä lehtiä, linssien versoja, ruusupavun versoja, valkoisen retiisin versoja ja korianterin lehtiä. Niillä ei ole vain koristeellinen tarkoitus vaan ne ovat tärkeä osa annoksen kokonaisuutta mutta voit niiden sijaan käyttää Rucolaa tai muuta pientä salaattia ja herneenversoja. Voit myös halutessasi käyttää yrttien seassa tilliä, jonka itse suosiolla jätän pois.

Yrttiöljyn valmistaminen vie kuukauden mutta se on sen arvoinen vaiva, öljy säilyy vuoden verran auringonvalolta suojassa. Tämän timjami ja basilikaöljyn suhteen viittaan reseptiini appelsiininen mausteöljy, joka valmistetaan aivan samalla tavalla. pane hienoksi silputut yrtit oliiviöljyyn huolellisesti puhdistettuun lasipurkkiin ikkunalaudalle auringonvaloon kuukaudeksi. Hätätapauksessa voit valmistaa timjamista ja basilikasta tuoreöljyä. Pese yrtit hyvin ja anna niiden kuivua kokonaan. Silppua niitä kevyesti ja sekoita se sauvasekoittimella oliivi öljyyn. Voit halutessasi siivilöidä öljyn. Tämänlainen öljy säilyy noin viikon verran jääkaapissa säilytettynä. Muista vain että oliiviöljy sakenee viileässä ja siksi se pitää ottaa esille huoneenlämpöön hieman ennen sen käyttämistä.

Yrtinkastikkeen voit valmistaa joko sauvasekoittimella, kuten tässä tein koska halusin sileän ja tasaisemman kastikkeen, mutta jos haluat enemmän sattumia voit hienontaa yrtit veitsellä aja sekoittaa kastikkeeseen. Kastikkeeseen voi myös käyttää yhden pienen valkosipulin kynnen, eikä yhtään sen enempää ettei se valloita koko annosta haltuunsa ja hukuta makusinfoniaa allensa.

Timjamibasilikaöljy:
1 nippu tuoretta timjamia
1 nippu tuoretta basilikaa
½ l hyvää oliiviöljyä

Savusiikatornit:
savustettua siikaa
uusia perunoita
timjamibasilikaöljyä
minisalaattia
versoja
suolaa
mustaa pippuria
kapriksia

Yrttikastike:
korianteria
ruohosipulia
basilikaa
majoneesia
Creme Fraichea
valkopippuria

Yrttikastike:
Huuhtele yrtit huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Silppua yrtit hienosti ja pane kulhoon. Lisää majoneesia ja hapan kermaa puolet kumpaakin ja sekoita. Sekoita sauvasekoittimella jos halut sileämmän kastikkeen. Mausta kastike oman mielesi mukaan suolalla ja pippurilla ja anna kastikkeen tekeytyä muovilla peitettynä jääkaapissa parisen tuntia ennen tarjoilua

Savusiikatornit:
Huuhtele versoa, minisalaatit ja yrtit ja anna niiden kuivahtaa. Pese ja harjaa uudet perunat kunnolla. Keitä perunat miedosti suolatussa tillivedessä. Kaada vesi pois kattilasta ja anna perunoiden höyryyntyä, siis anna kattilasta ja perunoista kaiken höyryn kuivua pois. Leikkaa pienet perunat kahtia ja isommat neljään osaan. Pane vielä lämpimät perunat kulhoon ja lorauta timjami-basilikaöljyä päälle. Sekoita kunnolla ja anna perunoiden maustua öljyssä vähän aikaa, jos tarjoilet ruoan kylmänä anna perunoiden jäähtyä öljyssä. Valuta kaprikset suolaliemestä siivilässä, noin pari teelusikallista syöjää kohti on hyvä määrä. Mausta perunat suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Lisää perunoiden sekaan savukala suikaloituna ja sekoita. Aseta lautaselle rengasmuotti ja asettele peruna-kalasekoitus sen sisään. Paina kevyesti jotta kala ja perunat pysyvät paikoillaan. Poista muotti ja asettele päälle versoja ja yrttejä pienessä keossa. Ripottele yrttikastiketta lautaselle, samoin timjami-basilikayrttiöljyä ja koristele kastikepisarat kapriksilla. Viimeistele annos ripottamalla rouhittua mustaa pippuria lautasille. Tarjoile heti kylmänä alkuruokana.

Viinisuositus: Go de Godello Espanjalainen kuiva valkoviini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...