3. kesäkuuta 2011

Moussakatornit


Moussaka uudella tavalla tornin muodossa. Kreikkalainen mussaka on nyt tällä kertaa siirtynyt perinteisestä vuoastaan korkeuteen kootuksi mussakatorniksi.

Monesti mietin, ja joskus pitkäänkin, miten voi uudistaa vanhoja tuttuja, ja toisinaan se tulee vain salamanräpäyksessä. Tämä oivallus miten sen tee kuten tässä moussakatorni tapauksessa jossa kaikki perinteisesti raakaä-aineet ovat tallessa mutta ulkonäkö on uusi.

Ladon vain moussakan annoskokoisiin torneihin joihin pinoan kaikki ainekset, mutta vähän eri tavalla ja järjestyksessä kuin tavallisessa muossakassa joka tehdään kerroksittain vuokaan. Tämä ei ole yhtään sen vähemmän työläs tapa valmistaa moussakaa, mutta paljon hauskempi ja näyttävämpi tarjoilla ja tällä tavalla saat tavallisen kotiruoan näyttämään paremmalle. Aivan identtiset ainekset kuten kreikkalaisessa moussakassa, vain aivan eri järjestyksessä vaikka periaate on sama, kerroksittain.

Perunoiden on oltava hyvin isoja, ja jollet löydä tarpeeksi isoja tarvitset vähän silmänlumetta ja sinun kannattaa ”leikata perunat väärinpäin”. Tavallisestihan perunaa viipaloidaan jommastakummasta ”kärjestä” suoraan ”syitä” vasten, mutta nyt leikkaatkin perunan pituussuuntaan ”syiden” mukaan jolloin saat pienemmästä perunasta isompia paloja. Käytän tässä tapauksessa lampaanjauhelihaa, pihveihin jotka maustan samalla tavalla kuten tekisin tomaattikastiketta moussakaan, osan mausteista taas jätän tomaattikastikkeen osaksi, ja lisään vasta bechamelkastikkeen uunissa kypsennyksen jälkeen. Koska sekä munakoiso, peruna että pihvit ovat jo kypsiä ennen uunia, voi tämä ruoan valmistaa etukäteen ja vain lämmittää uunissa ja viimeistellä kastikkeella ennen tarjoilua. Jokaiseen torniin tarvitse yhden ison perunaviipaleen ja munakoison viipaleen, ja pihvin. Pihvin tekemisessä kannattaa yrittää muistaa että se paistettaessa, tai grillatessa, kutistuu, joten sen pitää alkujaan olla isompi kuin se perunanviipale jolle sne suunnittelet panevasi. Tässä käytin kuivattua timjamia mutta voi tyhtä hyvin käyttää myös tuoretta yrttiä pari kolem oksaa on hyvä määrä tälle kastikkeelle.

Munakoison ja perunaviipaleet joko grillataan tai paistetaan oliiviöljyssä, mutta ne voidaan myös uppokeittää öljyssä jos sellainen keitin on käsillä. Vaihtoehtoisesti voit jättää perunan pois ja käyttää vain munakoisoa sekä pihvin ylä- että alapuolella. Nämä moussakatornit voisi myös tehdä aivan pienen pieninä torneina, se vaatii vain aikaa ja vaivaa mutta suupalan kokoiset syötävät ovat sitten ihania. Näistä torneista voisi tehdä vielä korkeampiakin kuin vain kolmekerroksisia, mutta tällöin niiden syönti hankaloituu huomattavasti, ja ne eivät pysy samalla tavalla koossa, joten tarvitse tällöin cocktailtikun pitämään tornia koossa. Mitä korkeampi torni, sitä hauskemman näköinen se on, mutta korkeus tekee siitä vaikeammin syötävän herkku. Muista vain poistaa tikut ennen annosten viimeistelyä ja niiden tarjoilua.

Moussakatornit
munakoisoa
isoja perunoita
2 dl juustoraastetta
suolaa
pippuria
(oliiviöljyä)

Moussakapihvit:
lampaanjauhelihaa
2 tl jauhettua kanelia
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl chilitahnaa

Moussakatornien punainen kastike:
sipulia ja valkosipulia pihvien maustamisesta
1 tlk tomaattimurskaa
3 rkl tomaattipyrettä
1 tl kuivattua timjamia
1 laakerinlehti
1 dl punaviiniä

Moussakatornien valkoinen kastike:
voita
vehnäjauhoja
maitoa
½ tl raastettua muskottipähkinää

Vihannekset:
Huuhtele munakoiso ja anna niiden valua ja kuivahtaa vähän. Pese ja harjaa perunat huolellisesti jos haluat käyttää ne kuorineen, tai kuori ne jollet halua kuoria ruokaasi. Leikkaa munakoisosta 1½-2 cm paksuja viipaleita, ja viipaloi peruna noin 1 sentin paksuisiksi viipaleiksi. Grillaa munakoiso ja perunat hiilloksella grillissä, tilkassa oliiviöljyä pannulla tai keitä ne öljyssä. Mitä matalampi kypsennyslämpö sitä enemmän sekä perunat että munakoiso imee itseensä öljyä. Anna niiden kuivua talouspaperilla jotta ylimääräinen öljy imeytyy paperiin.

Moussakapihvit:
Kuori sipuli, hienonna se ja freesaa se tilkassa öljyä läpikuultavaksi, voit halutessasi ruskistaa sipulin. Hienonna valkoispuli ja lisää se sipulin sekaan pariksi minuutiksi. Ota osa tästä seoksesta ja lisää se lampaan jauhelihan sekaan. Jäljelle jäänyt osa käytetään punaiseen kastikkeeseen. Mausta liha kanelilla, chilillä, suolalla ja pippurilla, ja sekoita liha hyvin. Voit hyvin antaa sen maustua tunnin pari jääkaapissa. Muovaa jauhelihasta ohuita pihvejä jotka paistat tilkassa oliiviöljyä kuumassa pannussa, tai grillissä. Lihan ei tarvitse olla läpikypsää kun se on lampaanlihaa, sama koskee häränlihaa. Lihan voi jättää punertavaksi sisältä.

Punainen kastike:
Lisää sipulin ja valkosipuli sekaan loraus viiniä ja sekoita tomaattipyreetä ja purkillinen murskattuja tomaatteja sekaan. Mausta kastike timjamilla, laakerinlehdellä ja anna sen kunnolla porista kokoon miedolla lämmöllä, kastikkeesta pitää tulla paksua ja se ei saa olla liian vetistä. Siivilöi kastikkeesta pois kokonaiset mausteet ja soseuta se sauvasekoittimella.

Valkoinen kastike:
Sulata voinokare kattilassa. Lisää pari ruokalusikallista vehnäjauhoja koko ajan sekoittaen ja anna niiden kypsyä mutta varo etteivät ne rusketu tai jää pohjaan kiinni. Lisää vähän maitoa vispilällä hämmentäen pohjasta asti ja anna kastikkeen kiehahtaa ylös. Tee kastikkeesta aika paksua, joten älä lisää liikaa maitoa. Mausta kastike juuri raastetulla muskotinpähkinällä ja oman makusi mukaan suolalla ja pippurilla.

Moussakatornien kokoaminen:
Voitele uunivuoka oliiviöljyllä ja asettele peruna alustaksi. Levitä perunan päälle tilkka punaista kastiketta, ja lisää päälle pihvi. Lusikoi vähän punaista kastiketta myös pihvin päälle ja asettele munakoison viipale kanneksi. Ripottele päällimmäiseksi juustoraastetta. Pane vuoka uuniin 200 °C ja anna juuston saada kaunis ruskea paahtunut väri. Aseta tornit lautaselle ja lusikoi valkoista kastiketta päälle. Tarjoile moussakatornit oitis kuumina vihreän salaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...