22. toukokuuta 2011

Viljattaren aamiaissämpylät

Tattarijauhoista ja Speltvehnästä leivottuja tuoreita sämpylöitä, viljattaren aamiaissämpylat.

Uunituore aamiaissämpylä ja kupissa kuumaa teetä. Linnut visertää puissa ja aurinko paistaa on sitten ihana tapa aloittaa sunnuntaiaamu puutarhassa ja leipä on asia jota syömme usein, ja vain valitettavan harvat vaivautuvat pääsääntöisesti leipomaan sitä itse kotona, vaikka sen oppii helposti. Tuore kotona leivottu leipä on aina ylpeyden aihe, kaupasta valmiina ostettu leipä harvemmin on yksilöllinen tai käsin leivottu. Kotona leivottu leivän taas saa räätälöityä omiin tarkoituksiinsa käyttäen samaa reseptiä toisella tavalla.

Tyypillinen aloittajan virhe on lisätä joko liian paljon jauhoja, jolloin leivästä tulee kuiva tai liian vähän jolloin leipä leviää sivuille nousemisen sijaan. Tätä sivulle leviämistä voi hyvin käyttää hyväkseen jos on löytänyt hyvän leipä reseptin. Voit sillä samalla reseptillä leipoa sämpylöitä. Teet vain löysemmän taikinan, lisäät siis vähemmän jauhoja ja pyörität taikinasta sämpylät ja annat niiden nousta saman ajan kuin leivän ja paistat ne. Tässä kuitenkin seikka joka pitää ottaa huomioon, pienempien sämpylöiden paistoaika on lyhyempi kuin isokokoisemmalla leivällä. Sämpylät ovat kivoja varsinkin aamiaiseksi mutta ne ovat myös mainiota retkiruokaa ja mikään ei voita tuoreen leivän tuoksua keittiössä.

Spelttijauhot ovat varsin helposti leivottavia, ne eivät tarvitse yhtä paljon vaivaamista kuten tavalliset vehnäjauhot joten suosin niitä usein leipää leipoessa. Leivon valitettavasti aina leivät vapaalla kädellä, joten tämä resepti on taas yksi niistä hieman summittaisista, jotka vaativat vähän tervettä maalaisjärkeä (jos sitä löytyy) tai näppituntumaa vähän harjaantuneemmalta leipurilta. Mutta leipä on periaatteessa suhteessa yhteen mittaan nestettä johon lisätään noin kaksinkertainen määrä jauhoja, mitattuna samalla mitalla. Tämä vähän vaihtelee kerrasta toiseen eniten riippuen jauhojen karkeudesta. Tattarilla taas on niin ihanan pähkinäinen maku, johon olen hyvin mieltynyt ja olen käyttänyt tattarijauhoja varsin usein viime aikoina leipää leipoessa kuten näissä tattarijauhoista ja Speltistä leivotuissa aamiaissämpylöissä.

Tällä reseptillä saat tusinan aamiaissämpylöitä ja voit valmistaa sämpylät valmiiksi edellisenä iltana ja antaa niiden nousta viimeisen kerran viileässä yön yli. Ota sämpylät esille samaan aikaan kuin panet uunin lämpiämään ja pane ne suoraan uuniin kypsymään, näin säästät aikaa ja saat tuoreita sämpylöitä heti aamiaiselle nousematta aikaisin kukonlaulun aikaa ylös.

Aamiaissämpylät tattarista

500 g spelttijauhoja
500 g tattarijauhoja
25 g hiivaa
1½ tl merisuolaa
6 dl vettä

Murenna hiiva kulhoon ja lisää vesi. Sekoita kunnes hiiva on liuennut veteen. Lisää sekaan suola ja suurin osa jauhoista. Vaivaa taikinaa puulusikalla vähitellen lisäten jauhoja kunnes se alkaa irrota kulhon reunoista. Kaikkia jauhoja ei välttämättä tarvitse käyttää taikinaan, Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä iso pyöreä pulla ja anna sen nousta peitettynä kulhossa kunnes se on kaksinkertaisen kokoinen. Tämä kestää kolmesta vartista reiluun tuntiin. Paina kevyesti taikinaa, jos se heti ponnahtaa takaisin ja reikä häviää taikina on noussut valmiiksi. Kaada taikina pöydälle ja pyöritä siitä pötkö. Leikkaa taikina 12 samankokoiseen palaan ja pyörittele näistä pyöreitä palloja. Pane pallot voipaperille pellille. Paina sämpylää vähän litteämmäksi ja leikkaa sen pintaan tähti tai risti terävällä vetisellä. Voit myös halutessasi tomuttaa jauhoja sämpylän pintaan ennen sen viiltelemistä. Anna sämpylöiden nousta pellillä liinan alla noin puolisen tuntia. Kokeile samalla tavalla onko sämpylät noussut valmiiksi kuten aikaisemmin jo mainitsin. Paista sämpylät uunissa 200 asteen lämmössä kunnes ne ovat saaneet kauniin värin pintaan, noin 15–20 minuuttia. Kopauta sämpylää pohjasta, jos sämpylä kumahtaa ontosti se on kypsää, muuten paista niitä tovin lisää uunissa. Anna sämpylöiden jäähtyä ritilällä ilman liinaa jotta ne saavat rapean kuoren.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...