11. toukokuuta 2011

Mörk kladdkaka


Kladdkaka, suomeksi mutakakku tai tahmakakku. Suklaakakku jossa tumma, rapea kuori ja sisällä pehmeää, kermaisen tahmeaa suklaakakkua tarjoiltuna vaniljalla maustetun vispikerman kera.

Täällä suomessakin ruokabloggaajat kuten esimerkiksi Kaikki äitini reseptit ovat viime aikoina julkaisseet reseptejä ruotsalaisesta kladdkakasta, mutakakusta tai mudcakesta, kuten sitä usein täällä kutsutaan. Näin nimi ainakin Mudcake Frödingen valmistaman Suomessa myytävän pakastekakun mukaan on ja tätähän se voisikin olla nimeltään, Mudcake, jos hienostellaan, itse pidän paremmin sen oikeasta suoraan ruotsista käännetystä nimestä, kläbbäkakku tai tahmakakku. Kuitenkin ruotsalainen kladdkaka muistuttaa enemmän reseptiltään ja valmistustavaltaan eurooppalaisperuja olevaa "Molten chocolatecakea" kuin tätä mainittua pohjois-amerikkalaista peruja olevaa mutakakkua.

Tästä kakusta on monta versiota, ja jokainen näistä voi olla se oikea juuri sinulle, tämä riippuen omasta makumieltymyksistä ja minkä muotoisessa vuoassa kakun paistaa. Niin, tämä on varmaankin asia jota harvalle edes on tullut mieleen miettiä, että samalla reseptillä samoista raaka-aineista, myös kakun vuoka vaikuttaa miten kakku kypsyy uunissa. Olen tällä samalla reseptillä leiponut tätä kakkua tavallisessa perinteisessä irtoreunavuoassa jonka halkaisija on noin 24 senttiä, ja myös valmistanut sitä ns. suorakulmaisessa leipävuoassa ja suuressa hädässä ja suklaanhimossa myös lasisessa pyöreässä kulhossa ja tulos joka vuoassa eroaa jollain tavalla toisistaan. Mitä laakeampi vuoka, sitä lyhyempi kypsennysaika kakulle, ja mitä korkeampana kakku vuoassa on, sitä pidempää aikaa se vaatii uunissa. Jos pidät suklaasta, ja maistat Tahmakakkua ensimmäistä kertaa käy usein niin että olet sen jälkeen koukussa siihen. Jos vielä pidät leipomisesta, saat tästä hyvän tekosyyn saada syödä sitä. Resepti vaatii muokkaamista kunnes se on täydellinen, ja tähän kokemukseni mukaan menee vuosikymmeniä. Tahmakakkua on leivottava tarpeeksi usein jotta joskus (mutta koko ajan salaa toivoen ettei koskaan) hamassa tulevaisuudessa onnistuisit saamaan sen täydelliseksi.

Kakun voi siis tuunata sopimaan itselleen, lisäämällä pähkinöitä tai jättää pähkinät sikseen, lisätä tilkan erittäin vahvaa Espressokahvia mutta ja minä itse pidän kakusta sinä itsenään, kun siinä on hieman kova, rapea pinta ja sokerikerros joka vajonnut pohjalle mutta kakku kuitenkin on aivan pehmeä ja löllyvä sisältä ja tässä siskontyttäreni on haka. Kukaan meistä ei tiedä miten hän sen tekee, olemme sitä siskoni kanssa pohtineet mutta emme kumpikaan osaa sano miksi ja miten se tapahtuu. Jotenkin arvelisin että kakun taikinaa ei ole vispattu, vaan se on vain sekoitettu jolloin sokeri ei liukene seokseen, ja jos taikina vielä saa odottaa vuoassa ennen sen uuniin panemista, sokeri voi vajota pohjalle. Mutta tosiaan, tämä on vain arvailua. Ruotsissa kladdkakan pinnalle usein lisätään rouhittuja manteleita tai hasselpähkinöitä, ja iso kourallinen pähkinöitä riittää tähän hyvin. Ruotsissa kakku useimmiten tarjoillaan vispatun kerman kera hyvin haaleana tai kokonaan jäähtyneenä. Tuoreet mansikat ja vadelma ovat myös herkullinen lisä vispatulle kermalle niiden ollessa kesällä sesongissa.

Suoraan uunista se ei mielestäni ole hyvä sulavan vispatun kerman kanssa, yksikseen kylläkin sitä herkullisempaa. Tämä resepti on melkein kolmen kymmenen vuoden kokeilujen tulos, aloitin perusreseptistä myöhäisteini-iässä ja olen sitä vuosien mittaan muokannut. Vuosien mittaan sekä kaakaojauheen tummuus on koko ajan tummunut samalla kun sen osa on kasvanut kunnes vihdoin ja viimein päädyin tähän versioon, vaikkei resepti vieläkään ole täydellinen. Kun luet reseptini, huomaat että kaakaojauheen määrä on erittäin suuri verrattuna jauhoihin, ja tähän on hyvä syy, olen hulluna erittäin tummaan suklaaseen ja käytän tähän kakkuun vain 100 % kaakaojauhoja, mutta jollet pidä erittäin tummasta suklaasta, voit vaihtaa kaakaon määrän suoraan vehnäjauhojen kanssa. Tällöin kakkusi ei enää ole tumman tumma tahmakakku, vaan tavallinen sellainen. Tässä muodossa kladdakaka sopii myös karppaajille.

Käytän tässä reseptissä tavallista voita, mutta voit myös käyttää suolaamatonta voita. Tällöin sinun kannattaa kuitenkin lisätä veitsenterällinen suolaa kakkuun tasapainottamaan makeutta, joka muuten olisi liian imelää. Olen kokeillut miten kakun saisi leivottua käyttämättä korppujauhoja, mutta todennut että vuoka on ehdottomasti voideltava ja jauhotettava kunnolla. Vaikka kakun ulkokuori, siis se osa joka on vuokaa vasten olisi hyvinkin kovaa, kakun sisusta kuitenkin on löysää. Jos kakku vain hitusenkin jää jostain kohdasta kiinni vuokaan, se ei millään tule sieltä ulos kokonaisena. Tämä kuitenkaan ei vaikuta kakun makuun, ainoastaan se ulkonäköön, joten se vaatii lisää harjoittelua. Joten tarkista varmuuden vuoksi kakkuvuoan oikeaoppinen voitelu ja jauhotus reseptistäni Suklaatiikerikakku. Kakun voi paistaa kahdessa eri lämpötilassa, joista olen hyväksi havainnut kummatkin. Joko kakku kypsennetään 15 minuuttia 200 asteessa, tai 20 minuuttia 175 asteessa ja tällä reseptillä saat kakun noin kahdeksalle jälkiruoaksi tai isommalle sakille kahvileiväksi jos tarjolla on muitakin herkkuja.

Tumman tumma tahmakakku
100 g voita
2 kananmunaa
2½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1½ dl tummia kaakaojauhoja
(1 veitsenterällinen suolaa)
4 rkl vehnäjauhoja
manteleita tai pähkinöitä pinnalle

Sulata voi pienessä kattilassa miedolla lämmöllä. Voitele ja jauhota korppujauhoille kakkuvuoka. Sekoita munat ja sokeri kulhossa ja lisää kuivat ainekset. Lisää viimeisenä voisula ja sekoita taikina kunnolla. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunin alaosassa noin uunissa 15–20 minuuttia. Kakun pitää vielä olla vähän hyllyvä keskeltä, se ei kuitenkaan saa olla liian löysä. Tarjoile kakkua vaniljalla maustetun vispikerman tai vaniljajäätelön kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...