26. toukokuuta 2011

Heleän vaaleanpunainen raparperimehu


Raparperimehua, heleän vaaleanpunaista makeaa mehua. Raikasta vaaleanpunaista janon sammuttajaa, makean kirpakkaa alkukesän raparperimehua.

Vain keväällä ja alkukesästä saa valmistettua kaikista kauneinta heleän vaaleanpunaista raparperimehua, joten nyt on se aika jolloin raparperia on hyödynnettävä mehuun, hilloon tai marmeladiin. Myöhemmin kesällä siitä voi kyllä myös valmistaa mehua ja kiisseliä, mutta se ei kuitenkaan ole väriltään verrattavissa tähän alkukesän herkulliseen väriin. Raparperi on keväällä myös hieman makeampaa kuin myöhemmin kesällä, joten mehu ei tarvitse aivan yhtä paljon sokeria. Myös voikukkamehu on varteenotettava mehu janon sammuttamiseen ja säilömiseen näin keväällä kun voikukat vielä kukkivat.

Mehun voi säilöä huolella puhdistettuun lasipulloon ja se säilyy huoneenlämmössä avaamattomana kuukausia. Se säilyy kuitenkin paremmin viileässä tai kylmässä ja se on aina säilytettävä jääkaapissa sen avaamisen jälkeen. Raparperimehua voi myös pakastaa, varsinkin muovipullot ovat tähän oivallisia. On vain muistettava että mehun tilan tarve kasvaa sen jäätyessä joten se tarvitsee enemmän tilaa ja pulloja ei saa täyttää kokonaan. Jopa muovipullot jäätyvät rikki noin 13 asteen pakkasessa.

Mehua valmistaessa on aina muistettava että jos haluaa kirkasta mehua, mehu raaka-aineita ei koskaan saa puristaa väkisin siivilän ja harsokankaan läpi, vaan se on itse saatava valua oman painonsa voimalla. Jos haluaa tiivistää mehua entisestään voi sitä keittää kokoon, ja tämä tapahtuu parhaiten vaiheessa enne sokerin lisäämistä mehuun.

Raparperimehu kiehumassa
Raparperimehu on ihanaa juotavaa kuumalla kesähelteellä, sitä voi tarjoilla lastenjuhlissa jäillä, tai terästää aikuisten makuun valkoviinillä Spritzeriksi tai rommilla tai vodkalla ja tarjoilla runsailla jäillä. Tarjoile mehu runsailla jäillä korkeasta lasista. Jos valmistat mehua lapsia varten voit jättää lisäämättä inkiväärin, joka antaa mehulle kivaa terää ja tulisuutta. Vaniljatanko taas on omalisä, vanilja ja raparperi, sekä myös mansikka, ovat aivan taivaallinen yhdistelmä.

Tässä lienee pieni pulma, mansikka-raparperi mehu on hyvää, mutta raparperin kaunis väri ei osu mansikkasadon kanssa yhteen, joten voit nyt valmistaa raparperimehun, ja myöhemmin mansikkamehun samalla kun keität hilloa ja yhdistät raparperin mansikan kanssa. Tämä tapahtuu siten että kun sinulla on mansikkamehua, sinä kaadat raparperimehun kattilaan ja kiehautat sen ylös uudestaan ja yhdistää sen kuuman mansikkamehun kanssa. Tämän jälkeen raparperimansikkamehu on valmista pullotettavaksi samalla tavalla. Mehua annostellaan sen vahvuutta maistamalla, joskus se on 1/3 mehua suhteessa veteen, toisinaan vähemmän mutta älä lisää liikaa sokeria, jottei se pietä raparperinmakua allensa.

Vaaleanpunainen raparperimehu

½ kg raparperia
vettä
500 g sokeria
4 cm tuoretta inkivääriä
1 vaniljatanko

Huuhtele raparperi hyvin ja leikkaa se parin sentin paloiksi. Kaikki kuoret pannaan myös kattilaan, se on kuoressa kun raparperin kaunis punainen väri piilee. Kuori myös inkivääri ja viipaloi se. Pane raparperi, inkivääri ja kokonainen vaniljatanko kattilaan ja lisää vettä vain niin että sitä on korkeintaan puoleen väliin raparperia. Kiehauta raparperi ylös ja anna sen kiehua miedolla lämmöllä kunnes raparperi on kokonaan pehmennyt. Poimi vaniljatanko mehusta, ja pane siivilään pala puhdasta harsokangasta ja anna mehun valua sen läpi puhtaaseen kattilaan. Mittaa mehun paino ja lisää mehun sekaan sokeria 400 grammaa per 500 gramma mehua, tai hieman enemmän jos pidät makeasta mehusta, etkä niin kirpeästä. Halkaisen vaniljatanko ja raaputa sen sisustasta sen mustat siemenet ja lisää mehun sekaan. Itse vaniljatangon voit nyt huuhdella ja antaa kuivua ja käyttää sen vaniljasokerin valmistukseen. Lisää myös sokeri mehun sekaan ja kiehauta mehu ylös. Kuori pinnalta pois kaikki vaahto ja anna mehun kiehua reilut kymmenen minuuttia. Pullota huolella puhdistettuihin pulloihin ja säilytä viileässä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...