22. maaliskuuta 2011

Mitä kinkkua?


Leppäsavukinkkua, keitettyä kinkkua. Mitä kinkku jota leivän päälle panemme oikeastaan on?

Ostin tässä taannoin paketin HK:n ohutta rypsiporsaan 100 % leppäsavukinkkua ja totesin sen maun todella hyväksi, varsinkin sen savunmaku oli herkullinen ja söinkin sitä hapanleivän päällä. Jonkun siivun syötyämme tuli paketista esiin kummallisen näköisiä ohuen ohuita kinkun viipaleita, joista tippui ulos valkoisia rasvapaloja. Näissä kinkunviipaleissa oli rasvaa isoina laikkuina ja kinkkuun muodostui isoja reikiä rasvan siihen missä rasva oli ennen ollut.

Reiät juustossa nyt vielä on hyväksyttävää koska se on oleellinen osa juuston persoonallisuutta, mutta kinkussa jonka pitäisi olla 100 % lihaa, en hyväksy kuin pienenpieniä ilmakuplan kokoisia reikiä. Mietin että olisiko tässä kinkussa edes 100 % lihaa, jos siitä putoili rasvapaloja ulos ja mistä tämä kinkku on valmistettu. Porsaanlihassa on luonnostaan rasvaa mutta en ole koskaan nähnyt näin isoina laikkuina, enkä tällä tavalla kinkussa.

Jos näet jotain vikaa tuotteessa jonka olet juuri ostanut, ota yhteyttä ensisijaisesti kauppiaaseen tai suoraan tuottajaan jos se on tiedossa. Voit lukea kirjoitukseni Kirkuvan punaisen possun tarinasta ja valita virheellisestä tuotteesta miksi. Joten pääsin itse taas asiasta toimeen ja panin HK:n kuluttajapalveluun sähköpostia ja sainkin sieltä kohteliaan vastauksen aika nopeasti, jossa minulle ilmoitettiin että he käsittelisivät palautteeni mahdollisimman nopeasti ja että minulle vastattaisiin kirjeitse. Minulle selitettiin että nämä rasvalaikut olivat ”rasvakasaumia valmistamiseen käytettävästä ruiskupillistä. Rasvaa oli kertynyt ruiskupillin seinämään ja jostakin syystä irronnut ja päässyt massan mukana tuotteeseen”. Minulle kerrottiin myös että ”leppäsavukinkku on valmistettu porsaan kinkusta”. Massaa porsaan kinkusta?!?

Olen aina luullut että kinkku on porsaan pakara, se osa ennen selkää ja potkan yläpuolella porsaan takajalassa ja jos tuoteselosteessa mainitaan kinkku, niin se on kinkkua ja kokolihaa. Muuten siinä pitäisi kait lukea kinkkuleikkelettä, jollei se ole koko lihasta valmistettua. Olen tainnut elää jossain mielikuvitusmaailmassa missä kaikki ovat sitä mitä tuoteselosteessa lukee. En olisi mitenkään voinut arvata että kinkku valmistetaan massasta ja että se ruiskutetaan, oli se sitten mihinkään. Luulin tätä ennen ihan oikeasti että kinkku on kinkkua eikä ollenkaan mitään makkaraa. Koska sitä se on, jos se on valmistettu lihamassasta ja ruiskutettu kuoreen. No, jos tämä kinkku nyt sitten onkin valmistettu massasta, minun ei yhtään enää tarvitse miettiä miten siihen on saatu lisättyä niin paljon muutakin, kuin vain lihaa.

Ja nyt sitten se hölmöin kysymys, tämä kinkku, tai tässä tapauksessa tähän kinkkumassasta valmistettu kinkkuleikkele, vai onko se oikeasti kinkusta valmistettua makkaraa, miten sen lihapitoisuus voi edelleen olla 100 % lihaa? Kun tuoteselosteen mukaan siinä myös on 1,8 % suolaa, stabilointiaineita E450 ja E451, glukoosia, hapettumisenestoainetta E316 ja säilöntäainetta E250 natriumnitriittiä jota käytetään makkarassa jotta se koostumus säilyy tasaisena. Tarkemmat tiedot löytyy Eviran julkaisemasta E-numeroluettelosta ja kolmesta toisesta E-numerosta mainintaa täällä. Ja tässä olen vasta pohtinut mitä on kinkkua. Kyllä luit oikein, en tarkoita nyt mitä on kinkkua, tai mistä kinkku on, vaan mitä on kinkkua ja onko se kinkkua ollenkaan?

Voi voi, mitenkähän tässä vielä käy kun alan pohtimaan sitä meille terveellisempää rasvaa jota rypsipossussa on, ja tässä tapauksessa isoina laikkuina. Ennen sitä voit itse lukea tutkimuksesta kun porsaita on ruokittu rypsiöljyllä ja miten itävaltalaiset kasvattavat porsaita ja tuottavat porsaanlihaa ja mitä ravintoa pitäisi välttää antamasta niille, jotta tuloksena saadaan paras mahdollinen liha kuluttajalle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...